Бата

Маркетинг тим ФК” Винча” је овога уторка решио да уместо приче из серијала “Људи Винче” направи преседан и данас на овај начин ода почаст легендарном Велимиру Бати Живојиновићу.

Великан српског и југословенског филма Велимир Бата Живојиновић преминуо је прексиноћ у 22.45 у болници “Свети Сава” у Београду. Био је јединствена и оригинална појава у нашој кинематографији и култури. Бата је одиграо највише улога у целом региону, а у свету је познат пре свега по улози у филму “Валтер брани Сарајево”, који је мегапопуларност доживео у Кини.

Рођен је у Кораћици 5. јуна 1933. под Космајем. Глумачки таленат препознао је са 15 година када је и статирао у Академском позоришту “Бранко Крсмановић” у Београду. После глумачких школа у Нишу и Новом Саду, уписао је Позоришну академију у Београду.

За предратне и ратне генерације у Југославији Велимир Бата Живојиновић симболизовао је херојство у рату, успон из сиромаштва после разарања, братство и јединство, сјај који су доносиле светске звезде са којима је глумио.

Генерације рођене после рата упознавале су га најпре кроз партизанске филмове, које су гледали организовано, док се обрачунава са Немцима и домаћим издајницима. Бата је преживео и крај митологизације рата и херојских времена, поставши симбол и легенда. Био је већи од филма.

На сцени Београдског драмског позоришта играо је десетак година и имао до 300 ангажмана годишње. На филму је дебитовао 1955. у “Песми са Кумбаре”.

Био је једини глумац који је због покретних слика напустио театар и по томе је јединствен – пресудила је улога у “Влаку без возног реда”. Време је показало – Била је то добитна одлука за југословенски и српски филм.

Лако се трансформисао из партизанског хероја у четничког поручника, ђаволовог слуге у пијаног лугара, бескруполозног трговца перјем у пропалог боксера.

Публика га памти по улогама у партизанским филмовима сниманим шездесетих и седамдесетих година, Валтера у “Валтер брани Сарајево” Хајрудина Крвавца, у филмовима “Битка на Неретви” и “Козара” Вељка Булајића, као пијаног Загорца из “Брезе” Анте Бабаје, као и улози “У раљама живота” Рајка Грлића.

Ту су и антологијски филмови српске кинематографије “Маестро и Маргарита”, “Скупљачи перја”, “Три”.

Играо је у 35 ратних филмова – делио кадар са највећим светским звездама Ричардом Бартоном, Јулом Бринером. Између 70-их и 80-их, било је лакше избројати наслове у којима Бата није глумио него оне у којима је сарађивао са најзначајнијим редитељима из целе Југославије. Радио је без каскадера, предњачио по броју дублова.

Као најочитији феномен Бате Живојиновића остаје улога Владимира Перића Валтера у филму “Валтер брани Сарајево”, који му је донео статус иконе у Кини и једног од најгледанијих глумаца у историји филма. О том феномену снимљен је документарац “Валтер”, који је предочио како изгледа када се споје приче о два хероја, правом и оном филмском.

Бата је био и комичар у филмовима “Пас који је волео возове”, “Развод на одређено време”, антихерој у “Повратку” и “Скупљачима перја”, заводник у “Чуду невиђеном” и “У раљама живота”.

Играо је и у забрањеним филмовима стављеним у мрак бункера, попут “Човека из храстове шуме”, “Црвеног удара”, “Мајстора и Маргарите”.

Три Златне арене, награде Цар Константин, признања за животно дело, Седмојулска, Октобарска награда, Златни печат Кинотеке, међународна признања, Златна медаља председника Републике – тешко је побројати сва признања. Добитник је награде за животно дело “Славица” и бројних других признања.

Играо је у свим популарним ТВ серијама РТС-а од “Повратка отписаних”, “Прича из радионице”, “Позоришта у кући”, “Грађана села Луга”, “Сивог дома”, “Краја династије Обреновић” до “Бољег живота”, “Срећних људи”, “Породичног блага”, “Мог рођака са села”.

На овогодишњем Фесту, додељен му је Београдски победник за изузетан допринос филмској уметности, који је примила његова животна сапутница и главна подршка Лула Живојиновић.

 

Комеморација Бати Живојиновићу је у четвртак у 11 часова у Скупштини Града. Сахрана је истог дана у 13 часова у Алеји великана на Новом гробљу.

Comments

comments