Дан кад је Црвена звезда поклекла у Винчи

Поштовани навијачи, пријатељи и симпатизери фубдалског клуба Винча,

Пред Вама је снимак утакмице ФК Винча-ФК Црвена звезда, одигране 22.03.1990. пред скоро 3000 гледалаца на градском стадиону у Винчи.
Прошло је тачно 27 година и 6 дана од настанка овог снимка.

Овај снимак нам служи да се присетимо и видимо како се фудбал у Винчи некада играо, како се навијало, како се борило за име клуба и у суштини како се живело.
Градски стадион у Винчи је тог дана био препун. Тог дана ни школа није радила, продавнице и фирме су биле затворене, а све то због фудбала, због велике љубави коју људи Винче осећају према овој магичној игри, према свом месту и према свом клубу.

Није била мала ствар да Црвена звезда некоме дође у госте, а фудбалски клуб Винча је имао ту част да одмери снаге са једним од најјачих клубова тадашње државе, где су поред Партизана у трци за првака државе били и Динамо из Загреба, Хајдук из Сплита, Борац из Бањалуке, Слобода из Тузле и многи други клубови, који и дан данас играју најјача такмичења у оквиру својих држава.

На снимку ћете имати прилику да видите 2 утакмице.
Почетак снимка је посвећен пионирима Винче, који су истог дана у полувремену утакмице сениора, одиграли својих 20 минута против пионира гостију.
Утакмица између пионирских селекција Винче и Црвене звезде припала је домаћину, а једини гол на утакмици постигао је Јаношевић Владан, данас шеф стручног штаба фудбалског клуба Винча.

После уводног дела следи долазак фудбалера Звезде и почетак утакмице.
Утакмица је завршена резултатом 2:2, а Винча је предност од 2:1 имала до пред сам крај утакмице, када је судија досудио пенал за Црвену звезду и када је са беле тачке постављен коначан резулт.
Више од половине гостујућег тима са утакмице ФК Винча-ФК Црвена звезда из 1990. је чинило костур Звездине екипе у освајању титуле првака Европе.

Надамо се да ћете уживати гледајући “кроз прозор” утакмицу од пре 27 година, можда пронаћи себе или неког познатог на терену или у публици, насмејати се коментарима публике и оно што највише желимо је да се гледањем ове утакмице старијим генерацијама врати тај жар и љубав према фудбалу и Винчи, млађим генерацијама да виде како је то некада изгледало, а да сви ми заједно поново почнемо да долазимо на стадион и навијамо за Винчу!

Винча има најлепши стадион у свом окружењу и тај стадион заслужује пуне трибине, громогласно навијање и победе Винче, зато сви за Винчу, сви на стадион!

 

Comments

comments